Як Замаринувати Шашлик?(Простий Перевірений Рецепт)

Впевнена, що у більшості людей, які коли-небудь готували шашлик, є свій рецепт маринаду для шашлику. Сьогодні я розкажу, як замаринувати шашлик якщо Ви взагалі ніколи не готували шашлик і тим більше не маринували його.

Маринад повинен залежати від того, яке м'ясо ви купили. Це може бути свинина, баранина, телятина, яловичина, або взагалі курка. Так само багато чого залежить від жирності м'яса. Найбільш смачний і соковитий шашлик виходить з баранини або свинячого ошийка (шиї).

Порцій – 4
Час приготування – 15 хвилин (+ 1 — 2 години маринування).

Інгредієнти:

  • Свинина (шия) або баранина – 1 кг,
  • Цибуля – 0,8 кг,
  • Спеції для шашлику (хмелі-сунелі, коріандр, перець запашний, чорний та червоний перець, паприка, лавровий лист) – 4 ст. л.,
  • Вода (бажано газована) – 350 мл,
  • Лимонний сік або винний оцет (6 %) – 80 мл
  • Сіль – 0,5 — 0,8 ст. л.

Якщо визначених спецій для шашлику у Вас немає, то можна спорудити формулу з найпопулярніших спецій, які завжди є в кожному будинку: 2 лаврових листка, 7 — 8 горошин чорного перцю і стільки ж запашного, 2 – 3 бутончика гвоздики, 2 – 3 ч. л. червоного перчика або паприки, 1 ст. л. коріандру (бажано в зернах), 0,5 — 0,8 ст. л. солі.

Маринуємо шашлик так:

1. Моємо м'ясо під струменем проточної води, обсушуємо його паперовим рушником, зрізаємо все зайве (плівки, кістки, сухожилля, хрящики).

Як замаринувати шашлик

2. Нарізаємо шматочками м'ясо.

Як замаринувати шашлик

3. Кожен шматочок має бути кубиком зі стороною близько 3 – 4 см. Кладемо м'ясо в просторий посуд.

Як замаринувати шашлик

4. Додаємо спеції і масажуємо кожен шматочок м'яса, втираючи в нього спеції.

Якщо спеції Ви купили вже з сіллю, то тут нічого не зробиш і доведеться маринувати вже з сіллю, але як показує практика, найбільш смачне м'ясо виходить, якщо солити шашлик безпосередньо перед смаженням (тоді сіль запечеться на поверхні м'яса, створюючи хрустку скоринку) або за 2 – 3 години до приготування (смаження), щоб сіль встигла проникнути у волокна, роблячи м'ясо більш соковитим.

Отже, якщо Ви збираєтеся маринувати шашлик близько 2-х годин, то сіль можна додати (це краще, так як показує практика, дуже часто перед смаженням м'ясо забувають посолити), якщо менше 2-х годин, то м'ясо краще посолити безпосередньо перед смаженням.

Даний рецепт маринаду розрахований на 2 години маринування, але і через 1 годину м'ясо встигне замаринуватися, особливо, якщо шматочки м'яса нарізати кубиками зі стороною не більш 3 см.

Як замаринувати шашлик

5. Цибулю нарізаємо кільцями. Бажано взяти соковиту дрібну цибулю, щоб вона зручно сиділа на шампурах. Потрібно намагатися, щоб кільця цибулі не розпадалися на колечка, так як тоді цибуля буде більш щільно прилягати до м'яса.

Як замаринувати шашлик

6. Перекладаємо м'ясо та цибулю в емальовану, керамічну або пластикову тару (метал буде взаємодіяти з кислотою маринаду і може зіпсувати смак шашлику).

7. Воду, бажано мінеральну газовану, змішуємо з оцтом або лимонним соком.

Оцет бажано взяти винний, так як він діє м'яко, на відміну від звичайного столового, але якщо винного або бальзамічного оцту немає, то можна взяти і столовий (9%).

Як замаринувати шашлик

8. Поливаємо м'ясо з цибулею розчином оцту з водою.

Як замаринувати шашлик

9. Накриваємо тару кришкою і добре струшуємо, щоб вода з оцтом опинилася на кожному шматочку м'яса.

Як замаринувати шашлик

10. Ставимо посуд з замаринованною свининою в холодильник на 1 – 2 години. Ось і весь рецепт маринаду для шашлику. Замариноване м'ясо нанизуємо на шампури, чергуючи з цибулею і готуємо на розпечених вугіллях близько 10 -12 хвилин.

Як замаринувати шашлик11. Бажано під час приготування м'ясо перевернути всього один раз. Також буде непогано, якщо шашлик під час приготування іноді поливати маринадом, від цього м'ясо буде більш соковитим.

Як замаринувати шашлик

12. Сподіваюся, що питання «як замаринувати шашлик» розкрито. Готове м'ясо можна подати на лаваші, посипати його зеленню і в соуснику подати кетчуп або ткемалі, а можна їсти прямо з шампура — дітям подобається виключно другий варіант :).

Як замаринувати шашлик

Чергуйте м'ясо на шашлці з цибулею, а також з кільцями стиглих помідорів, солодкого болгарського перчика, печериць або баклажана (його потрібно попередньо нарізати, посолити і віджати, щоб вийшла гіркота). Ці овочі прекрасно відтіняють м'ясо, роблячи смак страви неперевершеним.

Напишіть що ви думаєте про статтю:

Як Замаринувати Шашлик?(Простий Перевірений Рецепт)

  1. Олена Я

    Привіт, шукаю рецепти маринадів для шашличків 🙂 Хто профі в цих питаннях, напишіть свій перевірений і смачний маринад для м’яса 🙂 І чи є такі маринади щоб можна було замаринувати м’ясо за кілька годин, але щоб воно було м’яким і смачним!
    І ще може у кого є рецепти соусів до шашлику, щоб замінити магазинний кетчуп. 🙂
    Заздалегідь всім величезне спасибі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.