Що таке дежавю? Види ефекту дежавю, причини виникнення.

Ефект дежавю - що це таке?

Людський мозок є унікальним органом, використовувати можливості якого люди навчилися всього лише на кілька відсотків. Здібності нервової системи дозволяють людям відчувати різного роду почуття і емоції, серед яких можуть з'явитися досить незвичайні відчуття вже прожитої реальності.

Розвиваючись і відкриваючи нові грані своєї підсвідомості, люди часом стикаються з феноменами, наприклад, з ефектом дежавю.

Що таке дежавю

Як і при вивченні будь-якого іншого феномена, думки вчених щодо прояву ефекту дежавю розділилися: одні вважають це ознакою психічних захворювань, а інші ознакою геніальності.

Однак в більшості своїй, прояв феномена пов'язують з особливостями функціонування людського мозку, чому на сьогоднішній день є певні підстави.

Історія походження терміна

феномен дежавю

Термін «déjà vu» має французьке походження і в дослівному перекладі означає «вже бачене». Вперше термін був застосований Емілем Буараком, який був вченим в сфері психології та створив книгу «Майбутнє психічних наук».

Ефект дежавю є складним психічним станом, під час якого присутнє відчуття повтору подій. Особливістю дежавю є те, що почуття, яке раптово виникло, абсолютно ніяк не пов'язане з будь-яким пережитим моментом, а має досить відносний характер до минулого.

Причини виникнення дежавю

Вивченням причин виникнення складних феноменів людської свідомості займаються багато фахівців, різних областей психології.

Незважаючи на те, що багаторічне вивчення феномена дежавю позбавило змоги розкрити стовідсоткову причину виникнення, вчені визначили можливі його причини.

Виникнення обманних і зімітованих спогадів відбувається у відділі головного мозку, розташованому в скроневій частці, що має назву «гіпокамп». Саме скронева частина відповідає за прийом і аналіз сприйнятої інформації.

Порушення стабільності функціонування гіпокампу може привести до збою у внесенні одержуваної людиною інформації, що імовірно може стати причиною виникнення ефекту дежавю. Обумовлено це тим, що центр пам'яті приймає інформацію без проведення аналізу, що тягне за собою відновлення через кілька секунд.

При цьому отримана знову інформація надходить на обробку і сприймається людською свідомістю як вже знайома. Саме це дозволяє сформувати помилкові спогади у свідомості.

Крім того, численні дослідження дозволяють припустити, що на появу ефекту дежавю можуть також вплинути:

  • фізичний стан організму;
  • психічні відхилення;
  • численні стреси і потрясіння;
  • різниця і стабільність атмосферного тиску;
  • високо розвинений інтелект;
  • інтуїтивні здібності.

Причини виникнення дежавю

Поясненням перерахованих вище причин може послужити те, що при попаданні в невідому для свідомості обстановку, включається система запобігання стресу, що призводить до ретельного аналізу відомих мозку фактів і пошуку знайомих образів, створюючи при цьому спонтанні джерела і елементи інформації.

Важливою особливістю є те, що ефект дежавю може виникати як у абсолютно здорових, повноцінних людей, так і людей з відхиленнями у психіки і неврологічними захворюваннями, особливо часто зустрічається у людей, які страждають на епілепсію. Крім того, випадки дежавю спостерігаються після травм головного мозку.

Охарактеризувати ефект дежавю як позитивне або негативне явище - неможливо.

Результатом прояву феномена можуть стати:

  • відчуття втрати реальності;
  • ілюзія неприродності подій;
  • відчуття зугубленності у часі.

Відомо, що штучним шляхом спровокувати ефект дежавю неможливо, це відчуття приходить спонтанно.

Наслідки виникнення ефекту дежавю безпосередньо залежать від виду прояви феномена.

Види дежавю

На сьогоднішній день вченими виділено кілька різновидів прояви феномена ефекту дежавю, серед яких:

  • дежа веку - прояв відчуття, що обставини знайомі людині більш детально і приховані в теперішньому часі. При цьому прояв феномена супроводжується відчуттям, що звуки і запахи були знайомі раніше, а подальші події можуть бути передбачені людиною;
  • дежа візите - здатність легко орієнтуватися в невідомому місці, де людина ніколи не бувала;
  • дежа сенти - прояв мозкової активності, при якій виникає хибне враження пережитих почуттів. Супроводжується феномен виникненням відчуття знання голосу, звуку або книжкового епізоду;
  • прескевю - є особливим різновидом, при якому виникає підозріле почуття, що незабаром настане прозріння і щось недоступне для інших буде розгадано. Наприклад, людина намагається знайти в своїй пам'яті асоціативні деталі, які дозволяють створити відчуття моральної задоволеності;
  • жаме вю - не найприємніший стан, при якому людина губиться в просторі і знайома обстановка стає для неї невпізнанною;
  • сходовий розум - виявлений відносно недавно і означає пізднє правильне рішення, яке людина раптом усвідомлює відповідно до будь-яких обставин, але на жаль, це рішення є вже марним.

Цікавий сюжет про дежавю дивіться у відео з каналу «Научпок» на Youtube

Вивчення феномена дозволили асоціювати виникнення ефекту дежавю з втомою головного мозку, що дозволяє сформувати можливе рішення для позбавлення від прояву ефекту. У разі короткочасного виникнення феномена, причин для занепокоєння зовсім немає, однак, коли незрозумілі відчуття виявляються часто і тривають по кілька хвилин, а то й годин, варто звернутися до професійних психотерапевтів, щоб пройти діагностику на предмет психічних розладів і захворювань.

Самим ефективними способами профілактики ефекту дежавю, що виникає через перевтому нервової системи, на думку вчених, є:

  • здоровий повноцінний сон;
  • заняття фізично активною діяльністю на природі;
  • практика різних видів релаксації;
  • максимальне обмеження мозку від навантаження.

Так, що таке дежавю? Напишіть і вашу думку!

Напишіть що ви думаєте про статтю:

Що таке дежавю? Види ефекту дежавю, причини виникнення.

  1. Софія

    Я навіть і не здогадувалась що для такого поняття як “дежавю” існує цілком наукове пояснення. Як на мене, я думала, що це щось містичне і загадкове! Не вже це тільки я одна така?

    1. Novatec

      Ні ви не одна! Багато людей не здогадується що у такого загадкового явища, як дежавю, є цілком нукове пояснення.

  2. Віка

    А про що може свідчити той факт, що у мене дежевю виникає занадто часто? Чим це пояснити?

  3. Ніка

    Завдяки вашій статті тепер я знаю, що моє дежавю називається — дежа веку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.