Як коптити рибу?
У цій статті ми познайомимося з правилами копчення риби в домашніх умовах, а також дізнаємося кілька корисних рецептів приготування копченої риби. Отже, сьогодні ви дізнаєтесь:
- Як коптити рибу в домашніх умовах
- Солимо рибу для копчення
- Вибір риби для копчення
- Як коптити рибу гарячого копчення
- Як коптити рибу – холодне копчення в домашніх умовах
- Як коптити рибу – копчена сьомга
Як коптити рибу в домашніх умовах
Багато в чому процес копчення безпосередньо залежить від властивостей тирси, тому на цьому питанні краще зупинитися докладніше.
Для копчення риби краще всього брати гілки сухого дерева – при використанні сирої тирси на рибі осяде дьоготь та інші шкідливі смоли. Для копчення відмінно підійде тирса вільхи, сливи, груші чи яблуні.
Особливо хороша суміш тирси вільхи та плодових дерев, тому що вони додадуть рибці смак запашного витриманого вина.
Експериментувати зі смаками можна й далі, якщо до наявної суміші додати щіпку шкаралупи кедрового горіха або листя м'яти.
Тирсу можна заготовлювати заздалегідь. Для цього стовбур або гілку потрібного вам дерева необхідно очистити від кори і подрібнити електрорубанком, попередньо підстеливши клейонку та газети. Готову тирсу зручно розфасувати по пакетах для того, щоб під рукою завжди був запас.
Солимо рибу для копчення
При засолюванні рекомендується дотримуватися важливого правила:
не змішувати рибу різних видів.
Перед засолюванням рибу необхідно випатрати, промити й натерти зовні та всередині сіллю (при бажанні можна додати спеції). Після цього рибу можна поставити під гніт приблизно на 1-2 години. Якщо ви залишите рибу солитись на більший термін, то перед копченням її доведеться промити, щоб знизити
зайву солоність.
Вибір риби для копчення
Для копчення відмінно підійде річкова риба: окунь, лящ, в'язь, минь, судак, вугор, жерех. Нежирні сорти риби, такі як терпуг й тріска, лящ та судак, підійдуть для копчення просто ідеально. З морської риби відмінно коптяться минтай, камбала, сайда, пікша та морський окунь.
Як коптити рибу гарячого копчення
При гарячому копченні риба обробляється під дією диму від тліючої тирси. Час копчення складе від 30 до 90 хвилин — залежно від розміру риби.
Для гарячого копчення знадобиться коптильня. До речі, її можна зробити самостійно: достатньо взяти металеву коробку.
Отже, насипаємо в коптильню невелику кількість тирси, помістимо на решітку заздалегідь підготовлену рибу і накриємо коптильню кришкою. Вогонь повинен бути середнім, щоб ваша риба не згоріла. Через півгодини можна
відкрити кришку та випустити дим. Закрийте коптильню кришкою ще раз на 20 хвилин, а по закінченню цього часу готову рибу можна виймайти й залишти для
охолодження.
Як коптити рибу – холодне копчення в домашніх умовах
Риба холодного копчення може довго зберігатися в холодильнику завдяки антисептичним властивостям диму, яким вона обробляється при приготуванні. Для процесу холодного копчення важливо стежити за постійною температурою та не переривати цей процес.
Для початку в топці необхідно розвести вогонь й підтримувати середню температуру постійно. Рибу залишити в коптильном ящику до моменту, поки вона не придбає золотистий колір. На це може піти від 12 годин до 4 діб, в залежності від сорту та умов, в яких здійснюється процес. Після копчення рибу варто залишити провітрюватися приблизно на 12 годин.
Як коптити рибу – копчена сьомга
Копчена сьомга буде дуже смачною делікатесною стравою, яка порадує вас та ваших близьких.
Для копчення найкраще взяти філе сьомги. Шматки просолити в суміші
з сіллю, перцю та петрушки, закрити харчовою плівкою й залишити в прохолодному
місці на 5-6 годин. Після засолювання рибу потрібно просушити серветкою.
Тепер майбутній делікатес можна поміщати в коптильню. Коптити рибу потрібно на невеликому полум'ї з використанням вільхової тирси або спеціальної суміші, яку ви можете придбати в магазині. Температура копчення сьомги повинна досягати 90 градусів. Тривалість обробки 45 хвилин. Повне охолодження й провітрювання 60 хвилин.
Сьомга холодного копчення готується так само, різниця полягає лише в температурі – вона повинна бути не вище 25 градусів та тривалості процесу (до 12 годин). Сьомга холодного копчення буде мати інші смакові якості, особливо якщо після копчення рибі дати провітритися на свіжому повітрі.
Копчена в домашніх умовах риба є досить вишуканою стравою. Коптити рибу в домашніх умовах просто, головне — дотримуватися правил підготовки та розібратися в принципах холодного й гарячого копчення.