Упевнений, що всі з вас пробували картопляні деруни. Їх рецепт досить простий, і все ж я зважився опублікувати його, оскільки під настрій нічого кращого цих картопляних млинців немає. Хоча іноді картопляні деруни помилково відносять до російської кухні, але насправді, це білоруська страва. А тепер - за справу.
Картопляні деруни — інгредієнти для приготування(2 порції)
- 800 гр картоплі
- 1 невелика цибулина
- 1 яйце
Картопляні деруни — рецепт приготування
- Очистіть картоплю та покладіть її в холодну воду, щоб вона не почала темніти.
- Яйце гарненько збийте і приправте сіллю і перцем.
- На дрібній тертці натріть цибулину і перекладіть в миску.
- Тепер натріть картоплю, перекладіть в ту ж миску, залийте збитим яйцем та гарненько перемішайте. А що ж мука? А не треба муки, прекрасно обійдемося і без неї!
- Обсмажуйте деруни на досить сильному вогні у великій кількості соняшникової олії в такий спосіб: викладайте по одній ложці суміші на сковороду та розгладжуйте зверху ложкою, щоб надати картопляній масі форму млинця.
- Коли нижня частина схопиться і зазолотиться, можна акуратно перевернути дерун і обсмажити з іншого боку.
- Обсмажені до золотистої скоринки деруни можна подавати зі сметаною, а можна зі смаженим беконом, шкварками та цибулею, оселедцем, ікрою, солоною або копченою рибкою, зеленню і всім іншим, що підкаже вам ваша фантазія.
Напишіть чи вам сподобався цей рецепт, та поділіться ним з вашими друзями у соцмережах.
Олексій, я готував деруни трохи по іншому, а саме після натирання картоплі на тертці, я їх віджимав від крохмалю і тільки потім використав. У вашому рецепті крохмаль не заважає?
Хм, а вам він як заважав, і чим в принципі може заважати?
Навіть не знаю чому він заважав. Ось прям зараз готую деруни, (шкода фото не можна прикріпити) напевно все-таки заважало багато рідини, яка утворюється при натирання картоплі. Ось її то я і віджимав!
Рідину видаляв, звичайно. Крохмалю немає. 🙂
І останнє питання, якщо не складно. У мене звичайна кухонна терка, на крупній або дрібній картоплю подрібнювати?
На дрібній, в рецепті написано.
Ось у мене дружина, не знала такого слова як деруни взагалі, поки природно – я їй, цього не пояснив, що це картопляні млинці … хто міг подумати що в її родині вони називаються так просто «картопляні млинці».
Олексій, спеціально зайшла сказати Вам персональне спасибі за натхнення на деруни =). Я допомагала подрузі готувати стіл до дня народження – ну такий, знаєте, в патріархальному стилі: нарізочка, олів’є і т.п. Боролася, як могла – вмовила крім олів’є зробити ще грецький салат, цезар і салат з тунцем (той, який без майонезу), ну і замість відвареної картохи на гарнір до гарячого – деруни … Ніколи не думала, що буду виконувати такий фурор цією простою стравою)) ) З’їли їх швидко і дві дівчини рецепт попросили)
Так що до моєї вдячності – подяку ще 10 людей)
Деруни готувала вчора і позавчора. У перший раз хотіла запекти картоплю, але не було часу і вирішила приготувати деруни. Склеїла їх між собою сиром Буратто, а зверху прикрасила трьома гострими червоними перчиками та маринованими паштетом з кільки (купила на ринку в Італії). Вийшло прекрасне поєднання ніжного і солоного – чоловік вимагав добавки 🙂
Як білоруска не змогла пройти повз дерунів. Ви так докладно все описали, просто супер. Тільки я яйце не додаю. Можна і без нього, якщо сорт картоплі хороший. Смак дерунів залежить від якості картоплі – факт.
Чудовий блог! З приводу дерунів з м’ясом зауважу, що зрази, це все таки напевно більше до котлет, ось в дитинстві мене сусідка пригощала, і потім мама за її рецептом готувала, «Цепелін». Тут все також, як у автора + м’ясний фарш ще додається. Тільки в розумних межах, що б смак картоплі не перебивати м’ясом. Жили ми тоді в Латвії, а сусіди були поляками, так що страва польська. На жаль, мама точний рецепт забула, та з Латвії ми вже давно виїхали…
Так, мені теж доводилося куштувати в Латвії цепеліни, але це, звичайно, литовська страва.
Хочу сказати з приводу дерунів. Я борошно майже не кладу, обов’язково-цибулю, яйця, трохи кефіру (результат побачите після того, як будуть готові деруни). Деруни виходять гарні, пишні, в роті тануть. Я вчилася свого часу в Білорусі, місцеві жителі смажили деруни не раз при мені, вчили. Вони їх не вміють готувати !!! Труть картоплю, солять, кладуть яйце, виходить тонка синя «підошва». Я була в шоці!!!
Натхненний успіхом в приготуванні кількох страв за рецептами шановного Олексія я вирішив зробити сьогодні будь-яку незвичайну страву. Вибір припав на деруни (ніколи не чув про них і не пробував). І тут мене очикувала невдача і розчарування. Мало того, що картопляна маса весь час розповзалася по сковорідці, а готовий продукт був настільки просякнутий олією, що просто не ліз в горло, так і вся кухня виявилася покрита шаром олії (я використовував оливкову).
Жах! Підозрюю, що ви могли переплутати жарку з фритюром – а «велика кількість масла» в даному випадку означає, що його має бути дещо більше, ніж потрібно для того, щоб тонкою плівкою покрити дно сковорідки. Плавати в маслі нічого не повинно. Можливо, саме те, що ви не пробували дерунів раніше, вас і підвело – хоча я навіть не підозрював про те, що хтось міг про них ніколи не чути. 🙂
Деруни зі сметаною – це моя улюблена страва з дитинства. Моя бабуся все своє життя прожила в Білорусії. Найсмачніше дерунів, ніж у неї, я не їла. Вона додавала яйце і борошно (без цибулі), і зливала картопляний сік, смажила на рослинному маслі. У мене не виходять такі смачні деруни як у моєї бабусі !!!
Пару лайфхаків:
Щоб освітлити картопляне тісто, можна додати трохи кефіру. Але тоді варто додати борошна з розрахунку 3: 1.
Форма натирання має значення. Якщо замість натирання пропустити через м’ясорубку, вийдуть деруни швидкі, але смак буде іншим.
Якщо ж натерти на овочевій тертці, то це зовсім інша страва. Такі млинці у нас називалися «вожик» (їжачки).
У Литві (а ми живемо поруч) багато зовсім паралельних білоруським страв, але зроблених з вареної картоплі. Наприклад, всім відомі «цеппелінай» є в білоруському варіанті, без додавання вареної картоплі, і називаються «пизи».
У деруни дійсно легко додати різні речі – терту моркву, тертий кабачок – хоч до половини обсягу (тільки ось його варто віджати, гущу – в тісто, а сік можно зберегти.
Ніякої муки, яєць. Просто треться картопля на крупній тертці, заливається розтопленим вершковим маслом. Смажити треба, як звичайні деруни на рослинній, по можливості оливковій, олії. Досить смачно, нагадує картоплю фрі або чіпси.