Різотто - традиційна страва середземноморської кухні, яка ще нікого не змогла залишити байдужим. Різотто являє собою страву з рису, найчастіше, з різними добавками, наприклад є різотта з морепродуктами. Варіацій приготування існує маса, тут є величезне поле для експериментів: адже спробувавши різотто раз, Ви просто не зможете відмовити собі в ньому далі!
Як правильно готувати різотто?
Етап перший - це вибір рису. Це повинен бути спеціальний круглий рис для різотто. До слова, мити рис перед приготуванням різотто ні в якому разі не слід.
Наступний обов'язковий і принципово важливий момент в приготуванні різотто - це бульйон. Одним з класичних бульйонів для різотто є курячий, проте, якщо Ви хочете приготувати різотто з морепродуктами, то можете використовувати рибний бульйон.
Отже, приготування класичного різотто виглядає наступним чином:
Ви пассеруєте цибулю на вершковій або оливковій олії: на цьому етапі можна додати різні спеції або ж часник. Необхідні доповнення додаються тут же: курка, м'ясо, різні морепродукти і овочі, - то, що Ви хотіли б за підсумком бачити в своєму різотто.
Після чого збільште вогонь і додайте рис. Знову смажимо, після чого додаємо 100 мл якісного білого вина: воно робить смак Вашого майбутнього різотто більш збалансованим.
Відразу після випаровування вина, додаєте гарячий, тільки що доведений до кипіння бульйон-основу, помішуйте - рис повинен дійти до стану al dente (пробувати слід «на зубок»). Додаємо нарізане середніми кубиками вершкове масло і струшуємо сковорідку для рівномірного його розподілу.
Заключна стадія - тертий сир, ідеальним в цій страві стане пармезан.