По-справжньому хороший лосось або сьомга в наші дні трапляються дуже рідко, але отримавши ідеальну рибу, приготувати її теж хочеться ідеально. Варіант з приготуванням філе лосося в духовці відмітаємо відразу - риба, звичайно, вийде смачною, але до досконалості їй буде ой як далеко. Щоб приготувати таку рибу, яку ви ще довго не забудете, її потрібно бачити, відчувати кінчиками пальців, контролювати кожну секунду її приготування, так що варіант залишається тільки один: посмажити філе лосося на сковороді.
Яким повинен бути ідеал? По-перше, золотиста скоринка, яка не пересмажена, яка не прилипла до дна сковороди, хрустка і апетитна. По-друге, правильна ступінь готовності, коли всередині риба не бліда, а яскрава, ще напівпрозора, але тепла і повністю приготовлена. Таке ідеальне філе лосося смажиться буквально кілька хвилин, тому соус до нього краще приготувати заздалегідь. Втім, якщо ви правильно зробите «по-перше» і «по-друге», він вам може і не знадобитися.
Рецепт ідеального філе лосося — інгредієнти для приготування(2 порції)
- 400 гр філе лосося
- 2 ст.л. оливкової олії
- 1 ст.л. вершкового масла
Для соусу — інгредієнти для приготування
- 1 ст.л. густого йогурту
- 1 ст.л. соку лимона
- 1 ст.л. каперсів
- 2-3 корнішона
- кілька гілочок петрушки або кропу
- сіль
- чорний перець
Ідеальне філе лосося — рецепт приготування
- Для ідеального результату вам потрібно гарне, свіже і акуратне філе лосося, яке ніколи не було заморожено.
- Очистіть його від луски і посоліть з усіх боків.
- Якщо дозволяє час, дайте філе лосося полежати в холодильнику від 30 хвилин до 4 годин шкіркою догори, щоб вона встигла висохнути - це спростить завдання з отримання апетитної скоринки.
- Перед смаженням ретельно обсушіть філе лосося паперовими рушниками.
- Поставте сковороду з антипригарним покриттям на сильний вогонь, нагрійте пару ложок оливкової олії і розпустіть в ньому ложку вершкового масла.
- Покладіть філе лосося на сковороду шкіркою вниз.
Філе, яке ви бачите на фото, я готував 4 хвилини з боку шкірки і ще 1,5 хвилини після перевертання, але для вас цей час може бути іншим, оскільки його диктує сама риба. Смажте філе лосося, періодично переміщаючи по дну сковороди кулінарними щипцями, і переверніть, коли зміна кольору, яка говорить про готовність риби, досягне середини філе. Після цього смажте філе з іншого боку, знявши рибу зі сковороди за секунду до того, як тонка помаранчева смужка на бічній стороні філе сполотніє повністю. Промокніть філе паперовими рушниками і залиште в теплому місці на 1 хвилину, щоб риба встигла доготуватися під дією залишкового тепла.
При бажанні ви можете приготувати соус, який чудово підходить до цієї риби. З'єднайте густий йогурт, лимонний сік, дрібно рубані каперси , корнішони і листочки петрушки або кропу, посоліть, поперчіть і як слід перемішайте. При бажанні в соус можна додати роздавлений зубчик часнику, і подавайте цей освіжаючий соус з філе лосося або будь-якою іншою рибою на ваш розсуд.
Напишіть чи вам сподобався цей рецепт, та поділіться ним з вашими друзями у соцмережах.
Олексій, велике спасибі Вам за цей рецепт! Сьомгу, і правда, складно зіпсувати, але це не применшує моєї Вам вдячності, ще й за такий чудовий соус до неї !!!
І взагалі, у Вас дивовижний, цікавий сайт, до того ж дуже красивий – я давно саме такий шукала!
Дагні, спасибі, що ж, я радий, що ви нарешті знайшли те, що давно шукали. 🙂
Олексій, доброго дня! Дякую за чудовий сайт!
Намагалася знайти у Вас рецепт запеченої повністю великої риби, але марно. Ми купуємо лосось вагою 3 кг, хочу спробувати запекти його повністю, може порадите як краще це зробити? У мене гриль – духовка і мене цікавить час приготування, температура, чи потрібно його в процесі перевертати? Буду дуже вдячна за цінну пораду! Звичайно шикарно було знайти Ваш рецепт приготування лосося запеченого повністю на грилі! 🙂 Дякую!
Можна запекти лосося так само, як і форель, хіба що час збільшити доведеться.
Гриль – історія інша, тут рибу дійсно доведеться перевертати, і з огляду на її вагу, не факт, що вийде вдало. Взагалі я, ставши володарем цілого лосося, не став би його запікати цілком, є куди більш цікаві сюжети – хвіст, голову і плавники на рибний суп, частину філе засолити, частину посмажити або приготувати з соусом, частину на тартар або заморозити.
Цілу рибу найкраще запікати в солі
Олексій!
Спасибі за рецепт!
Все дивно просто і смачно, як завжди!
Соус такий готувала і раніше і не тільки до риби, але у вас все так чітко розписано, і настільки правильне збалансоване поєднання інгредієнтів, все вивірено до дрібниць, здається, ви 50 раз приготували його, щоб домогтися ідеалу і поділитися цим шиком з нами.
Ще раз дякую!
Зазвичай готую все один раз, рідше два. Не можу дозволити собі частіше, потрібно робити нові рецепти. 🙂