Ньоккі - традиційні італійські галушки, які готуються з картоплі (але не завжди), і подаються з соусом. Не дивно, що ньоккі такі популярні в Італії: смачно, ситно, недорого. Цей рецепт представляє з себе ускладнену версію цієї страви, тому його приготування займе у вас години дві, проте якщо вам треба справити враження - це підходящий варіант. Буде смачно.
Ньоккі з начинкою з рікотти — інгредієнти для приготування(2 порції)
Для ньоккі:
- 4 середніх бульби
- 2 склянки борошна
- 1 жовток
- 1/2 ч.л. меленого мускатного горіха
- сіль
- перець
Для начинки:
- 90 г рікотти
- 1 невеликий пучок петрушки
- 1 гілочка базиліка
- 2 ст.л. тертого пармезану
- 2 ст.л. кедрових горішків
- 1 жовток
- сіль
- білий перець
Для соусу:
- 600 г помідорів
- 2 зубчики часнику
- 1 невеликий пучок базиліка
- 1 гілочка розмарину
- 1 гілочка чебрецю
- сіль
- 1 яйце
- 1 ст.л. вершків
- 1/2 жовтого солодкого перцю
- 1/2 цукіні
Ньоккі з начинкою з рікотти — рецепт приготування
- Розігрійте духовку до 220 градусів.
- Картоплю наколіть виделкою, змажте рослинним маслом, покладіть в форму і поставте в духовку на годину.
- Поки картопля запікається, займіться начинкою. Зелень петрушки і базиліка слід подрібнити, кедрові горішки злегка обсмажити і порубати, і ретельно перемішати з іншими складовими начинки.
- Приправте сіллю і меленим білим перцем і відкладіть в сторону. У чашці збийте яйце і перемішайте його з вершками.
- Вийміть форму з духовки, дайте картоплі злегка охолонути, розріжте кожну бульбу навпіл і ложкою вийміть м'якоть.
- Роздавіть м'якоть, додайте 1 склянку борошна і інші інгредієнти і ретельно перемішайте.
- Додавайте борошно, що залишилося, поки не отримаєте тісто підходящої консистенції - еластичне і не дуже липке.
- Присипте поверхню столу борошном, викладіть тісто і розкачайте його до товщини близько 3 мм.
- Склянкою вирізуйте кружечки з тіста і сформуйте подобу пельменів, викладаючи в середину начинку, змащуючи края збитим яйцем з вершками, і закріплюючи їх виделкою або пальцями.
Готові ньоккі викладіть на присипане борошном деко і приберіть в морозилку на 20 хвилин.
- Помідори очистіть від шкірки і насіння, м'якоть порубіть.
- Нагрійте на сковороді 2 ст.л. оливкового масла , обсмажте в ньому подрібнений часник і додайте помідори.
- Вкладіть чебрець, розмарин і дрібно порубане стебло базиліка, і залиште тушкуватися на повільному вогні.
- Після того, як соус буде готовий, чебрець і розмарин слід витягти.
- Доведіть воду у великій каструлі до кипіння, і шумівкою акуратно опустіть туди ньоккі.
- Через кілька хвилин ньокки почнуть спливати - обережно виймайте їх на друшляк.
- Готові ньоккі викладіть на тарілки разом з бланшованим перцем і цукіні, полийте соусом, і подавайте, посипавши тертим пармезаном і зеленню базиліка.
Міні-ньоккі з сиру рікотта
Отже, після приготування картопляних ньоккі з рікоттою у мене залишилося трохи начинки. Я додав пару ложок борошна, добре перемішав, і розкотив імпровізоване тісто в ковбаску діаметром 1 см. Акуратно розрізавши її на шматочки того ж розміру, я склав ці міні-ньоккі на тарілку з борошном і прибрав їх в холодильник. До речі, ньоккі з рікотти вимагають більше часу в холодильнику для того, щоб утримати форму, тому розраховуйте щонайменше на шість годин.
Соус
На соус я вирішив не витрачати багато часу — швидко обсмажив часник, додав протерту м'якоть томатів, трохи приборкав, а в кінці замешів в соус подрібнену зелень базиліка і тертий пармезан. Відварив ньоккі в киплячій воді, поки вони не спливли, струсив воду, і подав з соусом, посипавши пармезаном. Вийшло дуже смачно. Втім, це ж блюдо можна приготувати і в нормальному розмірі, потрібно лише збільшити всі пропорції.
Напишіть чи вам сподобався цей рецепт, та поділіться ним з вашими друзями у соцмережах.