Якось раз мені довелось пригощатися лазанью за новорічним столом, хоча, зрозуміло, це блюдо більше підходить для менш урочистих випадків. При цьому існує величезна кількість рецептів лазаньї, але найбільш поширеною є лазіння з густим м'ясним соусом-рагу. Саме таку, класичну лазанью, ми з вами і приготуємо сьогодні в самих що ні на є домашніх умовах.
Класична лазанья з м'ясним соусом — інгредієнти для приготування(4 порції)
- 250 гр листів для лазаньї
- 125 гр сиру моцарелла, тонко нарізаного
- 8 ст.л. тертого пармезану
Для м'ясного соусу — інгредієнти для приготування
- 500 гр яловичого фаршу
- 500 гр протертої м'якоті томатів або томатної пасти
- 2 помідори
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- 1 ч.л. сушеного орегано
- кілька гілочок базиліка
- 1 гілочка розмарину
- 1 лавровий лист
Для соусу бешамель — інгредієнти для приготування
- 1 ст.л. вершкового масла
- 1 ст.л. борошна
- 300 мл. молока
- 1/2 ч.л. мускатного горіха
Лазанья — рецепт приготування
- Подрібніть цибулю, а також часник, листя і стебла базиліка, очистіть помідори і наріжте їх м'якоть дрібними кубиками.
- Протягом декількох хвилин обсмажуйте цибулю на невеликій кількості оливкової олії, а потім додайте фарш.
- Постійно помішуючи, обсмажте фарш на сильному вогні з усіх боків, а потім залийте вміст сковороди томатною пастою.
- Зменшіть вогонь до помірного, додайте м'якоть помідорів, часник, базилік , орегано, розмарин , лавровий лист, як слід перемішайте і залиште гаситися на 25-30 хвилин.
- За цей час вивільняться аромати трав, які ми додали в соус, і його смак вийде дуже багатим і насиченим. Коли соус буде готовий, приправте його сіллю і чорним перцем, видаліть розмарин і лавровий лист, і дайте соусу охолонути.
- У невеликій каструльці розтопіть вершкове масло і протягом двох хвилин обсмажуйте в ньому борошно.
- Додайте гаряче молоко - невеликими порціями, кожного разу розмішуючи його з борошняною заправкою до повної однорідності, щоб уникнути утворення грудочок (якщо це не вийде, потім можна буде процідити соус).
- Приправте мускатним горіхом, сіллю і чорним перцем, і дайте соусу прокипіти 10 хвилин або довше, якщо вам потрібна більш густа консистенція.
- Одночасно відваріть листи лазаньї в підсоленій киплячій воді протягом 3-4 хвилин, злийте окріп і залийте їх холодною водою.
- Тепер можна починати «збірку».
- Для цього змастіть дно і борти прямокутної форми для запікання вершковим маслом, укладіть в неї кілька листів, і розподіліть на них трохи м'ясного соусу.
- Нанесіть зверху 3-4 столових ложки соусу бешамель, укладіть тонко нарізану моцарелу, і накрийте наступним шаром листів. Повторіть цю операцію стільки разів, скільки шарів ви задумали «збудувати», а самий верхній «поверх» не закривайте листами, а присипте тертим сиром пармезан.
- Запікайте лазанью в духовці протягом 40 хвилин при температурі 220 градусів, і відразу ж подавайте до столу.
Напишіть чи вам сподобався цей рецепт, та поділіться ним з вашими друзями у соцмережах.