Конфі з качиних ніжок. Як приготувати?

Конфі з качиних ніжок. Як приготувати?

Спочатку цей метод приготування качиних ніжок, що прийшов з французької кухні, використовувався з метою консервації: приготований таким чином, качиний конфі може зберігатися в холодильнику кілька місяців. Проте, це ще й дуже смачна страва, яка має всесвітню популярність. Конфі з качиних ніжок - confit de canard - вважається класичним рецептом, але подібним же чином можна готувати гусака, свинину, кролятину і навіть курку.

Конфі з качиних ніжок. Як приготувати

Конфі з качиних ніжок — інгредієнти для приготування(2 порції)

  • 2 качиних стегенця
  • 2 стакани качиного жиру
  • 2 ст.л. морської солі
  • кілька гілочок петрушки і чебрецю
  • 2 лаврові листки
  • 2 горошини чорного перцю
  • 2 гвоздички

Конфі з качиних ніжок. Як приготувати?

Конфі з качиних ніжок — рецепт приготування

  • З'єднайте в блендері сіль , перець, гвоздику, лавровий лист, зелень петрушки і листочки чебрецю і подрібнюйте до тих пір поки у вас не вийде дрібна сіль оптимістичного зеленого кольору.
  • Качині ніжки промийте під холодною водою і обсушіть, після чого гарненько натріть їх сіллю (товщим частинам приділяйте підвищену увагу, але використовуйте не більше 1 столової ложки ароматизованої солі для кожної ніжки, якщо не хочете їх пересолити).
  • Покладіть натерті сіллю ніжки в неглибоку каструлю одним шаром, шкіркою вниз, накрийте харчовою плівкою і приберіть в холодильник на добу.

До речі, пропорції, наведені в цьому рецепті, перевірені і працюють для приготування двох порцій. Проте, я б рекомендував готувати чотири і більше ніжок за раз - в цьому випадку збільште пропорції для солі, а жиру візьміть стільки, щоб він повністю покрив ніжки під час приготування.

  • Вийміть блюдо з холодильника, позбудьтеся від солі і насухо витріть ніжки паперовими рушниками.
  • Щільно укладіть їх шкірою догори в блюдо, в якому вони досить тісно вмістяться в один шар (чим більше буде вільного місця, тим більше буде потрібно жиру; надлишки вільного місця можна заповнити часточками часнику).
  • Залийте качині ніжки розтопленим жиром так, щоб вони були покриті їм цілком, і готуйте в духовці при найменшій температурі (у духовці, нагрітій до 150 градусів).
  • Конфіт буде готуватися близько двох з половиною годин, але якщо ваша духовка «вміє» менше - збільште час приготування.
  • По готовності дістаньте блюдо з духовки та охолоджуйте при кімнатній температурі, а потім приберіть в холодильник.
  • Коли будете готові подавати Конфіт, витягніть ніжки з жиру і розігрійте їх в духовці. М'ясо має бути м'яким і добре відходити від кісток, а корочка - хрусткою.

Конфі з качиних ніжок. Як приготувати?

Напишіть чи вам сподобався цей рецепт, та поділіться ним з вашими друзями у соцмережах.

Напишіть що ви думаєте про статтю:

Конфі з качиних ніжок. Як приготувати?

  1. Олена

    Підкажіть, будь ласка: чи має сенс відтворити цей рецепт з курячими ніжками. Зрозуміло такого жиру як в качці там немає… Може просто додати кулінарний жир?

    1. Novatec

      Олена, без качиного жиру це буде вже не те, і курячі ніжки дуже відрізняються від качиних. Взагалі, найбільш раціональний спосіб – купити відразу дві (хоча б дві) качки, розморозити, обробити і приготувати. Я планую написати про це детальну замітку, вам це було б цікаво?

  2. Олена

    Добре, зрозуміло.
    Ми готуємо тільки у свята, коли не менш 10 чоловік збирається (і то не доїдають) тому як її готувати і зберігати – дуже корисно знати.

  3. Анна

    Спасибі за рецепт! А я правильно зрозуміла – закривати кришкою страву при запіканні не треба?

    1. Novatec

      Бажано накрити, за цілою низкою причин.

  4. Валерій

    Спасибі, прекрасний рецепт!
    Чудові смакові якості.
    Пропорції спецій за вагою зменшив в два рази.
    Качиного жиру не використав.

    1. Novatec

      Навряд чи…
      По-перше, індюшачий жир не володіє ні смаком, ні консистенцією качиного чи гусячого…
      І, по-друге, хоч це і не так важливо, але жир індички вважається найбільш шкідливим серед подібних.

  5. Аліна

    Так вийшло, що є качині стегенця, а качиного жиру немає (гусячого, природно, теж) – чи можливо замінити його свинячою, яловичою, або рослинною олією? Або не варто навіть намагатися робити конфі при такому розкладі?

    1. Novatec

      Спираючись на власний досвід, порадив би, якщо і замінювати качиний жир, то тільки свинячим смальцем. Вийде, на мою думку, нітрохи не гірше, ніж з качиним, а якщо ще при приготуванні в конфі покласти побільше часнику (пропорція – 1 головка на 1 стегенце), та ще й розмарину з чебрецем, то свинячий жир стане справжнім «нектаром»- ароматним, білосніжним і універсальним – хоч на хліб намазуй, хоч картоплю або деруни на ньому смаж.
      Можна, думаю теоретично, спробувати замінити жир на вершкову топлену олію… Але тут, боюсь, смак масла буде «вступати в суперечність» зі смаком качки.

  6. Світлана

    Ніжки «конфі» робила неодноразово, з успіхом замінюючи качиний жир звичайним рослинним маслом – виходить дивовижно смачно. Мариную ніжки в суміші розмарину, чебрецю, морської солі, рожевого перцю і чорного (зазвичай беру якийсь незвичайний, африканський, малайзійський або ін. – з усіх поїздок привожу завжди різні види солі і перцю) протягом доби. Пробувала готувати три години і сім – в останньому випадку ніжки все ж треба прикрити фольгою. В обох випадках – смакота!

  7. Марина

    Приготувала ніжки за цим рецептом, все б було чудово, але одна ложка морської крупної солі на ніжку, дуже багато. Натерла, поклала в холодильник на 12 годин, а результаті страва виявилася сильно пересоленою, домочадці їсти відмовилися. Може все-таки чайна ложка?

    1. Novatec

      Ні, саме столова ложка. Але якщо погано видалити сіль, страва дійсно буде пересоленою. Потрібно ретельно протерти ніжки паперовими рушниками, щоб на поверхні не залишилося крупинок солі. Можна навіть промити їх у воді і потім висушити. Тоді залишиться тільки та сіль, яка проникла всередину, і її буде якраз в міру.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.