Приємним сюрпризом для домогосподарок стала поява алюмінієвого посуду з кольоровим покриттям. Приємний бордовий колір радує око і прекрасно вписується в сучасний дизайн кухні. Завдяки високій теплопровідності матеріалу, алюмінієва гусятниця швидко впорається з приготуванням найскладніших страв, наприклад з приготуванням плову.
Більшість кулінарів запевняють, що без особливого рису плову не звариш. Але чи так це насправді і де брати цей «особливий рис»?
Вибирати рис потрібно виходячи з того виду плову, який Ви збираєтеся готувати. Так, сорт девзіра (прозорий і рожевий) відмінно підійде до узбецького плову. Замінивши цей сорт рису на індійський довгий, Ви зробите смак плову відмінним від узбецького. Вся хитрість полягає в тому, що девзір набухає в процесі приготування в 7 разів. Від звичайного довгозернового такого очікувати не варто.
Не підійде для плову і китайський круглий рис. Замість розсипчастого плова на столі буде красуватися жирна каша. Однак круглий рис відмінно підійде для приготування суші, тефтелій або голубців.
У довгозернового риса недостатньо крохмалю, тому каши з нього не звариш, він не розварюється.
Рис із середніми зернятками вбирає аромати і смак інших продуктів, добре підходить для готування супу або різотто.
Найкориснішим вважається коричневий рис. Його обробляють від неїстівного лушпиння, залишаючи вітамінну оболонку. У ній міститься більшість корисних мікроелементів та вітамінів. Готувати такий рис доведеться в два рази довше (45 хвилин). Завдяки вмісту ефірних масел, такий рис має короткий термін зберігання. Для його зберігання використовують холодильник.
Що потрібно для приготування класичного плову
Готують плов і з долмою, і з йогуртом і зі сливою. Тільки узбецький плов має десятки різновидів: від хорезмського до самаркандського. Для кого-то плов повинен бути неодмінно гострим, а кому-то смакує послаще. Один зайвий інгредієнт і новий рецепт плову готовий. Тому і говорять, що не існує правильно рецепта плову.
При виборі того чи іншого рецепта плову варто звертати увагу на опис інгредієнтів. Якщо в рецепті не вказується сорт рису, не варто навіть братися за приготування данного плову.
Ми візьмемо рецепт плову, який завжди виходить. Для початку необхідно обзавестися гусятницю. Алюмінієва гусятница допоможе швидко і смачно приготувати ароматний плов.
Складові:
- Улюблений вид м'яса - 1 кг.
- Цибуля ріпчаста - 1 кг.
- Рис - 1 кг.
- Морква - 1 кг.
- Рафінована олія - 100 грам.
- Чорний перець і сіль - 1 щіпка.
- Часник - 1-2 головки.
- Спеції - за смаком.
Співвідношення рису, моркви, цибулі і м'яса має бути один до одного.
Рис для нашого плову вибираємо прозорий з низьким вмістом крохмалю, підійдуть такі сорти рису: девзір, білий аланг, обшпарит, оксамит, сарик або акмаржан. Для плову не підійде пропарений рис.
Традиційний плов готується з баранини (грудинка, лопатка або задня частина). Можна вибрати курку, індичку, яловичину або свинину. Телятину краще не брати, вона не дасть потрібного смаку.
В якості спецій використовують: куркуму, кінзу, барабаріс, кумін. Все залежить від Ваших смакових переваг, головне не забити природний смак і аромат плову.
Процес приготування плову:
Розігріваємо гусятницю, додаємо масло. Нарізаємо м'ясо і закладаємо на дно розпеченої гусятниці. Коли м'ясо підрум'яниться, додаємо нарізану півкільцями цибулю. Закладаємо нарізану соломкою моркву. Обсмажуємо все до напівготовності.
Заливаємо кип'яченою водою на 1-2 см. над поверхнею м'яса. Закладаємо спеції і тушкуємо на малому вогні, 40-90 хвилин, залежить від сорту м'яса.
Промиваємо рис 5-7 разів, відкидаємо на друшляк, щоб стекла вся вода. Закладаємо в гусятницю очищену від верхнього лушпиння, вимиті головки часнику. Викладаємо рис і акуратно вливаємо киплячу воду, на 2-3 см. над поверхнею рису.
Не накриваючи кришкою, довести все до рівномірного закипання, за смаком можна ще раз приправити. На малому вогні залишаємо плов нудитися на 35-40 хвилин.
Заважати плову в процесі приготування не можна.
Подають плов гарячим, спочатку викладаючи гіркою на тарілку рис, а м'ясо вкладають зверху. Відмінно підійдуть до плову літні салати або прості салатні листя, інша зелень.
Смачного. Експериментуйте і створюйте власні унікальні рецепти плову.
Дуже цікавий і простий рецепт плову. Можна спробувати приготувати 🙂
Чудова страва! І так багато варіантів…. це один з найпростіших. Якщо ще й в горщику зробити плов – буде просто супер!